Több millió ember használja a Bitcoint nemzetközi átutalásokra

Több millió ember használja a Bitcoint nemzetközi átutalásokra

Bitcoint nemzetközi átutalásokra

Míg a legtöbbet arról lehet hallani, hogy a Bitcoin mennyire jó értéktároló eszköz és sokak szerint az aranynál is sokkal jobban alkalmas értéktárolásra, addig emberek milliói számára más szempontból lehet vonzó. Világszerte több millió ember használja a Bitcoint nemzetközi átutalásokra.

Költséghatékony megoldás nemzetközi pénzküldésre

A fejlődő országokban a Bitcoint elsősorban nem befektetési célokra használják, hanem pénzküldésre. A Bitcoin népszerűségének elsődleges oka ezekben az országokban a kedvező tranzakciós díj. Nigériában például olyan sokan használnak kriptovalutát nemzetközi pénzküldéshez a helyi nigériai valuta, a naira helyett, hogy a Nigériai Központi Banknak lépéseket kellett tennie a naira használatának népszerűsítésére. A bank végül egy ösztönző program elindítása mellett döntött. A program keretén belül pénzzel jutalmazzák azokat, akik kriptovaluták helyett engedéllyel rendelkező pénzküldő szolgáltatásokat vesznek igénybe a nemzetközi pénzküldéshez. Reményeik szerint ezzel a programmal majd sikerül visszaterelni az embereket a naira használatára és véget vethetnek az ellenőrizetlen nemzetközi pénzmozgásoknak is.

Azonban nem Nigéria az egyetlen ország, ahol ilyen gondokkal kell megküzdenie az állami központi banknak. Latin-Amerika és Délkelet-Ázsia több országában és Indiában is hasonló a helyzet. Az átutalások teszik ki a gazdaság egy jelentős részét, ezért a hatóságok számára aggodalomra ad okot, hogy a Bitcoin tranzakciók száma egyre csak nő. Ebben mondjuk nagy szerepe van a világjárványnak is. Hiszen az emberek részéről most sokkal nagyobb az igény az olcsóbb és hatékonyabb digitális átutalási szolgáltatásokra, mint korábban. A Bitcoin viszont tökéletesen alkalmas átutalásokra is.

Rengeteg külföldön dolgozó állampolgár küld haza pénzt a családjának, hogy támogatni tudja az otthon maradt családtagokat. A kriptovaluták tranzakciós díjai pedig különösen kedvezőek ezen munkavállalók számára. A hagyományos pénzküldő szolgáltatások mint például a Western Union és a MoneyGram is jóval magasabb díjakkal dolgoznak. Emellett a kriptovaluta tranzakciók sokkal gyorsabbak és használatukkal elkerülhető az állami valutákkal járó inflációs kockázat is. Ez utóbbi különösen a politikailag instabil országokban jelent nagy előnyt.

A központi bankok visszavágnak

A központi bankok persze nem szeretnék annyiban hagyni a dolgot. Egyre több országban tervezik a kormányok saját digitális valuta (CBDC) kibocsátását annak érdekében, hogy visszaszorítsák a privát kriptovaluta cégek szolgáltatásainak további elterjedését. Hiszen mint ahogy az Nigéria példájából is kiderült, a kriptovaluták kereskedelmének betiltásával csak azt érik el a kormányok, hogy a felhasználók centralizált tőzsdék helyett a peer-to-peer tranzakciókat lehetővé tevő decentralizált kriptotőzsdék használatára térnek át.

Megjelent a BitcoinBázis oldalon.