Svédország a világ leggyorsabb elektromos hajóját építi

Svédország hajó

A svéd Candela hajógyártó olyan elektromos személyszállító hajót fejleszt, amely a világon a leggyorsabbá válhat.

A P-30-at úgy tervezik, hogy a valaha gyártott leggyorsabb, teljesen elektromos személyszállító hajó legyen. Az alkotók úgy gondolják, ezzel sikerülhet leváltani a dízelkompokat, így vizet és a levegőt.

A hajó mérete 12 méter hosszú lesz, amiben 30 utas számára elegendő hely áll majd rendelkezésre. A két 60 kW-os villanymotornak köszönhetően körülbelül 37-46 km/órás sebességgel haladhat. A fedélzeti 180 kWh-os akkumulátor pedig több mint 60 tengeri mérföld utazási hatótávolságot kínál. “Ez a teljesítmény a P-30-at a világ leggyorsabb elektromos utasszállító hajójává teszi, és az első ilyen hosszú hatótávolsággal” mondta Gustav Hasselkog, a Candela alapítója.

Azt is hozzátette, hogy mindez nagyrészt a fedélzeti rendszernek köszönhető, amely másodpercenként százszor ellenőrzi a hajózás menetét, majd úgy állítja be a jármű mozgását, hogy a lehető legegyenletesebben haladjon a hullámokon.

Szerintük nem csupán az energiafogyasztás körülbelül 80%-os csökkentése valósul így meg, hanem növeli a hajó stabilitását és szinte nullára csökkenti a vezetésre fordított odafigyelés szükségét. A Candela úgy véli, hogy a nagy sebességű elektromos közlekedés forradalmasíthatja az összeköttetést olyan nagyvárosokkal, mint San Francisco, Szöul vagy Amszterdam, “és nagyon olcsón”.

“Célunk bebizonyítani, hogy az elektromos hajóink sokkal olcsóbbak, kényelmesebbek és sokoldalúbbak, mint a hagyományos hajók. Ez nemcsak alternatívája más hajóknak, hanem a tömegközlekedés teljes korszerűsítése” – tette hozzá Erik Eklund, a Candela tömegközlekedési igazgatója.

Az első tesztelést előreláthatólag 2022-ben hajtják végre Stockholmban, a személyszállítás pedig 2023-ban kezdődhet el.

Kapcsolódó:

Megjelent a BitcoinBázis oldalon.