571 millió dollárra büntetnének egy bitcoin tolvajt, simán kifizethetné… ha akarná

bitcoin csaló

Benjamin Reynoldsnak nem volt jó napja pénteken, amikor is az amerikai US Commodity Futures Trading Commission közleményben követelte tőle, hogy áldozatait, akiknek még 2017-ben körülbelül 20 000 bitcoin értékű kárt okozott, most 142 millió dollárral kártalanítsa. Az összeg további része, mintegy 429 millió dollár pedig amolyan „további pénzbüntetés” a tetteiért.

Kérdéses persze, hogy a követelésnek a szervezet mennyire fog tudni érvényt szerezni, hiszen Benjamin az Egyesült-Királyság állampolgára, továbbá jelenleg még semmilyen hivatalos szerv által hozott ítéletről vagy akár folyamatban lévő peres ügyről sincsen szó. Reynolds 2017 májusa és októbere között mintegy 170 amerikai állampolgárt vert át. A károsultaknak azt ígérte, hogy amennyiben a rendelkezésére bocsátják kriptovalutáikat, úgy ő azokkal matematikai algoritmusok segítségével garantált profitot elérve kereskedne, a hasznon pedig megosztoznának. Az áldozatok jóhiszeműen át is utalták Reynolds tárcájára a megbeszélt mennyiségű bitcoint, amikor azonban hozamfizetésre került volna sor, ő egyszerűen lelépett a pénzzel és felszívódott.

A jelenlegi 56 ezer dolláros árfolyamon számolva ez a 20 ezer bitcoin ma körülbelül 1 milliárd 120 millió dollárt ér, míg a lopás elkövetésének idejekor alkalmazott 1500 dolláros árfolyamon akkoriban „csupán” 30 millió dollárt.

Benjamin Reynolds tartózkodási helye évek óta ismeretlen, utoljára Manchesterben látták, ahol a csalás elkövetésének idején élt. A hatóságok szerint az általa kieszelt csalás kifejezetten profi volt; fedősztoriként egy Control-Finance nevű, a valóságban soha nem is létező vállalatot használt, teljesen valóságosnak tűnő weboldalt készített a csaláshoz, valamint számos, valódi ismerősökkel rendelkező kamu közösségi média profilt hozott létre, az áldozatokkal pedig gyakran több különböző fiktív személy nevében is chatelt, vagy emailezett.

A dolog érdekessége, hogy amennyiben Reynolds a mai napig megtartotta az érméket, úgy még ha önszántából előlép és befizeti a bírságot, akkor is megmarad közel 600 millió dollárja, együttműködése okán pedig tettének szinte teljesen bizonyosan nem lesz semmilyen további büntetőjogi következménye. Vagyis bujkálás helyett tulajdonképpen legalizáltan szupergazdag milliomosként élhetné le hátralevő életét a lopott bitcoinokból.

További érdekes cikkeink:

Megjelent a BitcoinBázis oldalon.