Újra WC-papír hiány jöhet a megfeneklett konténerhajó miatt

WC-papír hiány

A Szuezi-csatornán keresztben megfeneklett konténerhajó az Ever Given miatt megszakadt globális ellátási láncok következményeként fennáll az esélye, hogy hamarosan újra olyan disztópikus képsorokat láthatunk az interneten és a TV képernyőjén, amelyen felnőtt emberek egymással lökdösődve, dulakodva próbálnak minél nagyobb mennyiségű WC papírt bevásárlókocsiba gyűjteni, majd a teljesen felpakolt kocsikkal futva igyekeznek a kasszához, még mielőtt valaki más megpróbálna elcsenni vagy erőszakkal elvenni belőle.

A koronavírus válság alatt kialakuló konténerhiány már korábban is nehéz helyzetbe sodorta a tengeri szállítmányozással foglalkozó vagy azt nélkülözni képtelen vállalatokat, az óriási hajó zátonyra futása pedig tűz lehet az olajra. A konténerhiány elsődleges okának a maszkok, fertőtlenítőszerek és különböző védőruházatok, illetve egészségügyi gépek iránt hirtelen sokszorosára növekedő keresletet szokás megnevezni, azonban a hiányban a Kína területén bevezetett szigorú koronavírus ellenes intézkedések is nagy szerepet játszanak.

Kína tengeri kikötőinek forgalma, a világ legnagyobb exporthatalma révén óriási, az országba pedig az exporton kívül óriási mennyiségű import áru is érkezik nap mint nap, hogy az 1300 millió fős piacot kielégítse. Kína már jó ideje a legszigorúbb járványvédelmi kampányt folytatja, rengetek ellenőrzéssel, keményen betartatott szabályokkal és adott esetben csupán néhány megbetegedés miatt is tízmilliók életét leállító, egész városokat, régiókat érintő teljes lezárásokkal.

Nem képeznek kivételt ezen rendelkezések alól a kikötők sem, ahol a különböző óvintézkedések hatására helyenként több hetes torlódás alakult ki, és teljesen átlagos, hogy hiába érkezzen egy hajó időben, rakományát csak minimum 3-5 napos várakozás után tudja kirakodni.
A WC papír legfőbb alapanyagának számító nyers pépmassza legnagyobb dél-amerikai termelői figyelmeztetést adtak ki; már korábban is komoly nehézséget okozott számukra szabad konténereket találni a szállításhoz, azonban, ha a helyzet nem oldódik meg nagyon gyorsan és a hajók feltorlódása miatt a már tengeren lévő konténerek nem jutnak el a rendeltetési helyükre, ahol aztán kipakolhatnák őket, hogy új áru kerüljön beléjük, akkor hamarosan teljesen ellehetetlenülhet a WC papír legfontosabb alapanyagának exportja.

Amennyiben ez bekövetkezik úgy értelemszerűen kényszerűen leállhat a WC papír gyártása is, majd nem sokkal ezután a már meglévő készletek is kiapadhatnak, különösen akkor, ha a problémának híre megy és az emberek ismét elkezdenek előre felhalmozni ebből a mindennapi termékből, amiről többségünknek soha eszébe sem jutott még, hogy valójában mennyire létfontosságú.

(Borítókép: WC-papír Mortal Kombat)

Megjelent a BitcoinBázis oldalon.